Bahan-bahan A | |
1 bungkus | mi kuning |
3 ulas | bawang putih yang diketuk |
1 biji | tomato dipotong 6 bahagian |
Bahan-bahan B | |
10 ketul | Bebola Ikan Goreng SURIA |
10 ekor | udang |
100g | daging |
1 ketul | dada ayam yang dipotong dadu |
1 biji | cili merah dihiris menyerong |
4 biji | cili padi ketuk (tambahkan cili jika ingin lebih pedas) |
1/2 biji | cili benggala hijau dipotong 1 inci |
1 keping | Kek Ikan SURIA dihiris memanjang |
1/2 batang | lobak merah dipotong kecil |
3/4 cawan | air |
Bahan-bahan Perasa | |
2 sudu besar | kicap pekat |
1 sudu besar | sos tiram |
1 sudu besar | kicap manis |
1 sudu besar | cili sos |
1 sudu besar | tomato sos |
1 sudu teh | garam |
1 sudu teh | serbuk perasa |
1/2 sudu teh | lada sulah |
Bahan Pemekat Hidangan | digaulkan bersama |
1/2 sudu besar | tepung jagung |
6 sudu besar | air |
Bahan Hiasan Hidangan | |
2 tangkai | daun sup |
1 batang | daun bawang |
2 sudu besar | bawang goreng |
Bahan Sambal Kicap | digaulkan bersama |
5 biji | cili padi yang dihiris nipis |
1/2 biji | cili merah yang dihiris nipis |
1 sudu besar | kicap cair |
1 sudu besar | kicap manis |
1 sudu besar | air |
1/2 sudu teh | gula |
1/2 sudu teh | cuka atau air perahan limau |
Cara Masakan | |
1 | Tumis bawang putih sehingga naik baunya dan |
kemudian masukkan Bahan-bahan B | |
2 | Masukkan Bahan Perasa yang siap digaulkan |
kemudian kacau sehingga rata | |
3 | Masukkan mi kuning dan tomato |
4 | Sebelum matikan api masakan masukkan Bahan |
Pemekat Hidangan dan gaul rata | |
5 | Taburkan Bahan Hiasan Masakan sebelum hidangkan |
hidangan dan makan bersama Sambal Kicap |
Resipi Mi Hailam Bebola Ikan Goreng
On March 15, 2021In Resipi