TIPS MENYIMPAN MAKAN PADA SUHU BILIK
Dalam suasana pendamik Covid 19 yang menyebabkan waktu operasi beberapa sektor ekonomi dipendekkan serta pergerakan kita yang di hadkan, kita akan lebih cenderung untuk membeli barangan makanan dalam kuantiti yang banyak sebagai simpanan di rumah, bukan?
Namun pernah ke anda perasan ada makanan yang disimpan tidak tahan lama. Adakah makanan itu memang rosak sebelum dibeli ataupun kaedah penyimpanan kita yang salah?
Aktikel kali ini kami akan kongsi dengan anda kaedah penyimpanan makanan pada suhu bilik yang betul. Mari kita semak bersama..
- Roti haruskan disimpan di dalam bekas yang bersih, kering dan berangin
- Sayuran seperti ubi kentang dan bawang perlu di simpan di tempat yang jauh daripada sinaran matahari. Jika tidak, ia akan menyebabkan makanan itu bercambah
- Elakkan menyimpan makanan berdekatan dengan dinding dan paip kerana ia berisiko dicemari tikus dan serangga.
- Biskut yang telah dibuka dari bungkusannya, perlu disimpan ke dalam bekas kedap udara untuk mengelakkan lemau
- Simpan kopi di dalam bekas kedap udara dan letakkannya jauh daripada suhu lembap, cahaya dan haba untuk mengekalkan kesegarannya
Apabila semua makanan dalam keadaan baik, barulah gembira, kan? Sebagai ‘reward’ kepada anda yang prihatin dengan pemakanan sihat untuk keluarga, kami hadiahkan anda satu resipi menarik.. jom cuba..
RESIPI MI SIZZLING TOFU IKAN
Bahan-bahan A | |
3 sudu besar | minyak jagung |
3 ulas | bawang putih yang dicincang halus |
1 inci | halia dipotong kecil |
1/4 cawan | cili kering dipotong kecil |
Bahan-bahan B | |
350g | Ayam dipotong dadu |
6 ketul | cendawan shiitake yang dipotong kecil |
2 sudu besar | sos stok berperisa ayam |
1.5 liter | air |
Bahan-bahan C | |
1 sudu besar | kicap pekat |
1 sudu besar | minyak bijan |
5 sudu besar | sos tiram |
1/4 cawan | tepung jagung dicampur 1/4 cawan air |
Bahan-bahan D | |
10 ketul | Tofu Ikan Suria |
600g | sayur sawi potong dibahagikan kepada 3 bahagian sahaja |
2 biji | telur ayam |
2 keping | yee mee |
Cara Masakan | |
1 | Panaskan minyak jagung dan tumis Bahan-bahan A |
2 | Setelah bahan tumis berwarna kekuningan masukkan ayam ke dalam masakan dan |
Bahan-bahan B kemudian tutup sehingga masakan mendidih dalam masa 10-15 minit | |
3 | Masukkan Bahan-bahan C sehingga masakan berbau wangi |
4 | Masukkan Bahan-bahan D sehingga masak dan sedia untuk dihidangkan |
Saiz hidangan | 3 orang |
Masa Masakan | 30 minit |
Pesanan | Jika ingin kurangkan rasa pedas, masukkan cili kering sedikit sahaja |