Saiz hidangan 8 ketul wantan
Bahan-bahan A (Inti Wantan) | |
1 keping fillet | ikan Dori |
200g | udang dicincang |
1/2 batang | lobak merah dipotong dadu |
1 biji | bawang merah dipotong dadu |
2 sudu besar | daun bawang dihiris |
1/2 sudu teh | garam |
1/2 sudu teh | lada putih |
Bahan-bahan B (Pembalut Wantan) | |
4 keping dipotong 1/2 | Suria Fucuk Ikan |
1 biji | telur dipukul ringan |
Bahan-bahan C (Sos Cili) | |
5 batang | cili padi |
1 ulas | bawang putih |
1/2 sudu besar | gula |
2 sudu besar | kicap |
1/2 sudu besar | jus limau |
Cara Masakan |
1. Campurkan bahan-bahan (A) dan digaulkan dengan sekata |
2. Masukkan 1 sudu besar bahan-bahan (A) yang digaul rata di atas 1/2 keping Suria Fucuk Ikan |
3. ‘Seal’ Fucuk Ikan dengan lidi. |
4. Wantan dicelupkan ke dalam telur memasukkannya ke dalam minyak panas. |
5. Goreng Sehingga Warna Keemasan. |
6. Hidangkan wantan dengan sos cili. |