Resipi Mi Hailam Bebola Ikan Goreng

Resipi Mi Hailam Bebola Ikan Goreng

Bahan-bahan A
1 bungkusmi kuning
3 ulasbawang putih yang diketuk
1 bijitomato dipotong 6 bahagian
Bahan-bahan B
10 ketulBebola Ikan Goreng SURIA
10 ekorudang
100gdaging
1 ketuldada ayam yang dipotong dadu
1 bijicili merah dihiris menyerong
4 bijicili padi ketuk (tambahkan cili jika ingin lebih pedas)
1/2 bijicili benggala hijau dipotong 1 inci
1 kepingKek Ikan SURIA dihiris memanjang
1/2 batanglobak merah dipotong kecil
3/4 cawanair
Bahan-bahan Perasa
2 sudu besarkicap pekat
1 sudu besarsos tiram
1 sudu besarkicap manis
1 sudu besarcili sos
1 sudu besartomato sos
1 sudu tehgaram
1 sudu tehserbuk perasa
1/2 sudu tehlada sulah
Bahan Pemekat Hidangandigaulkan bersama
1/2 sudu besartepung jagung
6 sudu besarair
Bahan Hiasan Hidangan
2 tangkaidaun sup
1 batangdaun bawang
2 sudu besarbawang goreng
Bahan Sambal Kicapdigaulkan bersama
5 bijicili padi yang dihiris nipis
1/2 bijicili merah yang dihiris nipis
1 sudu besarkicap cair
1 sudu besarkicap manis
1 sudu besarair
1/2 sudu tehgula
1/2 sudu tehcuka atau air perahan limau
Cara Masakan
1Tumis bawang putih sehingga naik baunya dan 
kemudian masukkan Bahan-bahan B
2Masukkan Bahan Perasa yang siap digaulkan
kemudian kacau sehingga rata
3Masukkan mi kuning dan tomato
4Sebelum matikan api masakan masukkan Bahan
Pemekat Hidangan dan gaul rata
5Taburkan Bahan Hiasan Masakan sebelum hidangkan
hidangan dan makan bersama Sambal Kicap